De ce luni este o zi grea pentru slujitorii bisericii?

In general vorbind ziua de luni poate fi dificilă pentru credincios. Tocmai ce s-a încheiat săptămâna de muncă și weekend-ul a venit. Cei mai mulți ne petrecem timpul cu treburile casei, dar cautăm și să avem puțină odihnă, fapt care nu tot timpul se poate realiza. Dar sâmbătă zboară foarte repede și vine ziua de duminică. Duminică dimineața mergem la biserică, apoi servim masa în familie și, daca nu ești slujitor, poate reusesti să mai ai parte și de ”somnicul de duminică”, un obicei bine împământenit la credincioșii evanghelici. Iar apoi vine serviciul de duminică seara. Și uite  că a trecut așa de repede sfârșitul de săptămână. A venit ziua de luni și toată lumea merge la muncă. Ne pornim ”motoarele”  mai greu și încercăm să ne adunăm pentru săptămâna care ne stă în față.

O altă poveste este cu slujitorii. Pentru noi ziua de duminică este o una dintre zilele importante de slujire. Altii ar spune ca cea mai importanta zi de slujire pentru care cei mai mulți pastori-predicatori se pregătesc întraga săptămână. Pe lângă pastori și alți slujitori depun efortul în pregătire pentru ziua de duminică. Duminica devine astfel un fel de etalon de măsură a ceea ce este biserica, un punct culminant al slujirii individuale și corporative. Și aceasta într-o abordare destul de limitată și nebiblică, biserica ne fiind doar ceea ce se întâmplă duminică. Biserica nu este doar un program precedat de o perioada de pregătire și urmat de momentul ”punerii în scenă”. Viața bisericii este duminica, dar și dincolo de duminică. Predicarea este un moment care consumă enorm energia unui predicator, si cu toate acestea uneori  il lasa cu sentimentul ca aceasta nu a fost prea buna. Si dupa… servicii divine, discutii individuale (pozitive sau negative), uneori sentimente de bucurie, alte ori sentimente amestecate … ziua s-a sfârșit. De acum începe pregătirea pentru o nouă performanță.

Astfel, ziua  de luni, considerată de zeci de ani cea mai grea zi pentru pastori, ne gaseste in diferite stari ca: energie fizica scazută, capacitate limitată de focalizare, enrgie emoțională scăzută, sentimente diverse și uneori contradictori (bucurie, împlinire, dezamagire, împovărare, mânie, frică de a nu fi suficient de bun, etc.). De aceea este recomandat ca această zi să fie ”Sabatul pastorului” sau ziua liberă a pastorului. Mărsturisesc că nu tot timpul am reușit să ascult de acest sfat.  Dar, mai mult decât  nevoia odihna fizică, este nevoia de a ne verifica inima. De ce suntem dezamagiti? Nu cumva  avem o înțelegere greșită cu privire la succes? Oare găsim noi totdeauna semnificația și împlinirea în relație cu Christos? Putem să dăm curs unor sfaturi practice cu privire la ziua de luni pe care le găsim aici . Pe lângă acestea cel mai important lucru este să ne verificăm inima într-o stare de rugaciune. De aceea am intitulat devotiunile de luni ”Altarul de Luni”. Este o invitație la cercetarea inimii, cât și o invitație la rugaciune pentru noi și colegii nostri de slujire.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.