Scrisoare candidatura – vicepresedinte cu educatia

MĂRTURIE CU PRIVIRE LA CANDIDATURA PENTRU FUNCȚIA

DE  VICEPREȘEDINTE CU EDUCAȚIA ÎN CADRUL UBR

24 Aprilie 2015

Stimați colegi,

Salutări Sfinte în Numele Domnului Isus. În urma hotărârii Adunării Generale a Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Brăila și a hotărârii Comunității Bisericilor Creștine Baptiste București prin care am fost propus pentru funcția de vicepreședinte cu educația în cadrul comitetului executiv al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România vă scriu această scrisoare pentru a-mi exprima hotărârea personală față de aceste propuneri. Doresc să mulțumesc slujitorilor din cele două Comunități, Brăila și București, pentru încrederea pe care mi-au acordat-o de a mă propune și susține pentru funcția de vicepreședinte cu educația în cadrul Comitetului Executiv al Uniunii Baptiste. Mă simt onorat de aceasta propunere și doresc să vă mulțumesc.

Prin această scrisoare doresc să vă anunț că am luat hotărârea, în urma unui timp în care am căutat voia lui Dumnezeu pentru această situație, că voi candida la funcția de vicepreședinte cu educația. Nu am nici o reținere de a împărtăși cu dumneavoastră modul în care Dumnezeu m-a condus la această decizie.

În data de 21 Martie 2015 după finalizarea  Adunării Generale a Comunității Baptiste de Constanța am primit un telefon de la fratele Relu Gacea prin care am fost anunțat că au hotărât la Adunarea Generală a Comunității de Brăila să fiu propus pentru vicepreședinte cu educația pentru viitorul Comitet Executiv al Uniunii Baptiste. Ca și Sara, soția lui Avraam, prima mea reacție a fost că am zâmbit și am întrebat dacă este o glumă, cunoscând nominalizarea făcută de Comisia Națională de Propuneri în persoana fratelui prof.univ.dr. Paul Negruț. Ulterior, Comunitatea Baptistă de București, auzind despre propunerea făcută la Brăila au hotărât în Adunarea Generală să susțină aceeași propunere.

După acest moment inițial am început să fiu pus pe gânduri. De ce aceeași Comunitate Baptistă mă propune, așa cum au făcut-o în urmă cu 4 ani, pentru o slujire la nivelul Uniunii? Oare ce au văzut frații de la Brăila în slujirea pe care o fac și oare ce pot oferi și altora? De ce Dumnezeu a călăuzit pe frații de la Brăila să se orienteze spre mine fără ca eu să sugerez sau să exprimat dorința de a candida la o funcție în Comitetul Executiv al Uniunii, și fără a face o pre-campanie sau aranjamente  cu reprezentații comunităților pentru a susține candidatura? Astfel Dumnezeu a început să miște inima mea spre a mă întreba dacă nu cumva Dumnezeu mă vrea să slujesc bisericile și la nivel național în Comitetul Executiv al UBR. Dumnezeu a început să îmi ridice ochii de la indicatorii de măsurare omenești a situației (Nu am fost propus încă decât de doua Comunități; Să candidez împotriva fratelui Paul Negruț? Cum va fi perceput lucrul acesta? Poate unii vor spune :”Cine se crede Daniel să concureze cu fratele Paul?”. Nu are prea mari șanse de a câstiga… etc.) spre a fi preocupat mai mult de slujirea care ar trebui făcută în acest domeniu, spre a folosi oportunitatea aceasta de a transmite un mesaj prin care să chemăm bisericile la o învățătură fidelă Sfintelor Scripturi, dar aceasta nu doar la o fidelitate la nivel cognitiv, ci la o integrare a adevărului Sfintelor Scripturi în viața personală și în viața bisericilor, De fapt, altfel spus, o întoarcere spre facerea de ucenici, o așezare a învățăturii în contextul procesului de ucenicizare. Cred că pentru noi baptiștii Congresul Cultului nu trebuie să fie doar momentul în care așezăm oameni în diferite slujiri, ci un moment în care generăm dezbateri constructive și reflectăm asupra stadiului de dezvoltarea a bisericilor baptiste din Romania. Un alt motiv al decizie de a candida este că avem nevoie ca la nivelul Uniunii Baptiste să existe o strategie pentru educație, coerentă, clară și cunoscută de biserici și comunitățile baptiste.
Toată această mișcare stârnită de Dumnezeu în mine nu a fost suficientă pentru a lua o decizie, ci am apelat la trei alte resurse pentru a mă verifica și a vedea dacă voi primi încredințarea. Am apelat la mentorul meu spiritual și am fost încurajat să mă las purtat de Dumnezeu în direcția în care Dumnezeu deschide aceste uși. Mai apoi am căutat un răspuns în familie. Ultimul lucru în care Felicia ar fi vrut în urma cu câteva luni să mă implic a fost în conducerea Uniunii Baptiste, și aceasta nu datorită faptului că voi fi mai ocupat, ci pentru că era convinsă că nu era un context eficient pentru a-mi folosi darurile. La întoarcerea mea de la un seminar pe care l-am avut cu fratele Bill în Rep. Moldova și am discutat cu Felicia despre cele pe care vi le-am scris mai sus, fără nici o presiune din partea mea, ea mi-a dat același răspuns ”mergi mai departe (adică candidează) până unde Dumnezeu va vrea să te ducă”.

În data de 19 Martie le-am cerut fraților colegi pastori din Comitetul Comunității de Baptiste de Constanța să analizeze aceasta situație și în mod liber să îmi spună dacă susțin și aprobă candidatura pentru vicepreședinte cu educația în comitetul executiv al Uniunii. Eram decis ca dacă frații au rezerve serioase față de candidatura mea să renunț la acest demers. Comitetul Comunității Baptiste de Constanța a aprobat și susțin candidatura aceasta. Din acest moment am libertatea deplină să candidez indiferent care va fi contextul și care va fi rezultatul.

Sunt dator să explic de ce la propunerea Comunității Baptiste de Constanța nu apare numele meu. La întâlnirea tuturor pastorilor din Comunitatea Baptistă de Constanța mi-a fost făcută propunerea de a candida pentru vicepreședinte cu educația în cadrul Cultului Baptist, și am răspuns exact cu același răspuns initial a lui Moise, atunci când Dumnezeu l-a chemat pentru a merge la Faraon, cu scuze și îndoială. Motivul era că m-am uitat mai mult la oameni decât la Dumnezeu, fiind intrigat de aranjamentele și pre-campaniile care se fac de către unii pentru diferite poziții. Atunci când Dumnezeu mi-a dovedit mie, prin decizia Comunității de Brăila, că se poate intra în această dezbatere și candidatura fără anumite nenegocieri și lucrări spirituale de natură propagandistică, am început să cedez înaintea Domnului.
Cu ajutorul lui Dumnezeu și sprijinul în rugăciune al dumneavoastră, în perioada următoare mă voi concetra pe elaborarea propunerii pentru domeniul educației și pe comunicarea acestui mesaj spre pastori, biserici și Comunități. Dacă Domnul vă pune pe inimă anumite elemente din domeniul educației care ar fi folositoare slujirii bisericilor baptiste din Romania vă rog să mi le comunicați.

Al vostru coleg,

Daniel Fodorean

pastor Biserica Creștină Baptistă Nova Vita Constanța