Pastor după slujire sau după poziție?

Astăzi se împlinește o lună de când trupul neînsuflețit a unui prieten și slujitor cu care am lucrat timp de 20 de ani a fost așezat în mormânt. Numele lui este Paul Nicola și în urmă cu un an de zile a aflat că are cancer, iar la vârsta de 57 de ani s-a mutat să fie cu Domnul. Articolul acesta nu este un necrolog tipic, ci mai degrabă viața acestui slujitor este o exemplificare, și poate o provocare la a reexamina esența slujirii pastorale.

Paul Nicola

Paul Nicola nu a fost oficial un pastor, dar cu toate acestea a fost. A fost ordinat ca diacon ( după vechea titulatură) în februarie 1988 în Biserica Baptist de la Km. 4 (titulatura oficiala Biserica Baptist Nr. 2, astazi cunoscută ca Biserica Golgota) și a lucrat cu pastorii Hantiuc Doru, Boingeanu Cornel și Fodorean Daniel. O perioadă mai scurtă a lucrat în această biserică și cu pastorii Aurel Silivestru și Daniel Bâra. La scurt timp după începerea slujirii pastorale (anul 1994) i-am propus fratelui Paul Nicola să accepte să fie pastor alături de mine fiind implicat mai mult în domeniul evanghelizării și grija pastorală (vizite, bolnavi, etc.). A refuzat această propunere și a continuat să slujească în biserică, dar păstrându-și locul de muncă pe care îl avea. Ulterior am aflat că aceeași propunere a venit și din partea pastorului Cornel Boingeanu atunci când păstorea Biserica Baptistă Nr.2 din Constanța. De fapt, după mutarea pastorului Cornel Boingeanu la București, Paul Nicola a fost supus votului de validare ca pastor obținând un număr semnificativ de voturi pentru (dacă îmi aduc bine aminte aproximativ 95%) și doar câteva voturi împotrivă. Timpul a trecut și în alte câteva momente importante în viața bisericii am revenit cu aceeași propunere. Mi-a făcut clar atunci că el știe că este chemat să fie ”un Barnaba” pentru ceilalți slujitori. A trecut la Domnul rămânând în această încredințare pe care a primit-o și si-a împlinit bine slujba.

Aparent pare că a refuzat să fie în slujire oficială, dar faptele slujirii lui ce spun? Încă din perioada tinereții a investit în adolescenți atunci când era parte a bisericii Sfânta Tereime Constanța, cât și a fost un slujitor harnic în misiune. După ordinarea ca diacon/prezbiter a fost implicat în diferite slujiri având o dragoste mare pentru a vedea o nouă generație crescând pentru slava lui Dumnezeu, fiind implicat în coordonarea departamentului de tineret și copii al bisericii. A fost implicat în toate bisericile care făceau parte din cercul pastoral al Bisericii Nr. 2 Constanța (în anii 1989-1991), acceptând ca după ce biserica din Siminoc a rămas fără pastor (fratele Cornel Boingeanu s-a mutat la București) să facă el această slujire timp de 3-4 ani. Atunci când a fost nevoie de un slujitor în Biserica Baptistă din Basarabi a acceptat să slujească timp de 2-3 ani până a venit pastorul Sorin Ghiță.Biserica Golgota a planificat plantarea unei noi biserici în Constanța, iar slujitorul lui Dumnezeu Paul Nicola s-a oferit să meargă să sprijine această plantare de Biserici alături de pastorul Aurel Silivestru. Așa s-a format Biserica Buna-Vestire Constanța. În ultimii ani pe lîngă slujirea în Biserica Golgota Constanța s-a implicat în plantarea unei noi biserici în sânul unei comunități de romi din localitatea Ovidiu. Acestea sunt doar câteva dintre slujirile despre care îmi aduc aminte. Cu siguranță Tatăl Ceresc a notat în cartea veșniciei întreaga osteneală a slujitorului Paul Nicola. Dincolo de toate aceste slujiri am văzut un om de caracter, un om care a transpus mesajul Sfintelor Scripturi în viața de fiecare zi. Am fost binecuvântat să lucrez împreună cu fratele Paul și am conștientizat că dacă nu avem alături oameni ca el nu aș fi reușit să realizez în Biserica Golgota din Constanța ce am realizat.

De fapt, cine este pastor? Există atât luptă pentru a menține o terminologie distinctă, și anume ”pastor” și ”prezbiter”, dar în spatele acesteia nu este altceva, de cele mai multe ori, decât o încercare de ierarhizarea a slujitorilor bisericii. Pastoratul nu este o poziție, ci este o slujire specială prin natura responsabilităților sale. Pastorul este un făcător de ucenici, unul care transferă altora Cuvântul lui Dumnezeu prin învățătură și model personal. Îmbrățișarea perspectivei ”pastoratul o poziție” a dat naștere la un spirit competitiv în Trupul lui Christos, o luptă pentru a ajunge pastor. Unii ajunși acolo acționează ca și profesioniști, slujirea lor fiind distantă și lipsită de preocupare reală pentru transformarea oamenilor prin Cuvânt. Esența slujirii este ucenicia ( ”pentru desăvârșirea sfinților în vederea lucrării de slujire”) și nu activismul, preocuparea pentru oameni și nu doar pentru programe. Întrebarea nu este ”ce rămâne în urma noastră”, ci înrebarea corectă este ”cine ne calcă pe urme?”.

Daniel Fodorean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.